W ZSEU w Żychlinie 9.04.2021 r. został przeprowadzony Powiatowy konkurs „Najpiękniejsza pisanka”, który odbywa się w ramach przedsięwzięcia „Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje” i realizowane jest przez Klub Młodego Restauratora od 18 lat. W dniu 26.03.2021 r. odbył się konkurs szkolny na potrawy wielkanocny, który rozpoczął wydarzenia związane z kultywowaniem naszych zwyczajów i obrzędów. Imprezy objęte są honorowym patronatem Starosty Konińskiego, a Powiat Koniński jest głównym sponsorem nagród. Fundatorem nagród jest również Rada Rodziców ZSEU w Żychlinie. Do konkursu powiatowego na pisankę zgłosiło się 29 uczestników ze Szkół Podstawowych powiatu konińskiego. Pisanki przygotowane zostały przez uczniów z klas od 1 do 8, co skłoniło jury do wyodrębnienie dwóch kategorii wiekowych, pierwsza kategoria to uczniowie z klas od 1 do 5, a druga kategoria to uczniowie z klas od 6 do 8. W tym roku finał konkursu, ze względu na pandemię, miał inny charakter niż dotychczas. Prace przygotowane przez uczniów Szkół Podstawowych były fotografowane i przesyłane do organizatora. Jury, w składzie: Anna Matczak-Gaj- przewodnicząca, Magdalena Śliwińska, Barbara Augustynowicz, Elżbieta Sell, miało bardzo trudne zadanie ze względu na wysoki poziom przesłanych prac. Pisanki zostały wykonane z wykorzystaniem różnych form plastycznych, niekonwencjonalnych i nowatorskich. Zastosowane różnorodne struktury i faktury oraz aranżacje pisanek oddawały nastrój Wielkiej Nocy. Jury postanowiło wyróżnić i nagrodzić wiele prac. Za najciekawsze, oryginalne zaprezentowanie, z wykorzystaniem pracochłonnych technik uznano kilka prac i przyznano równorzędne miejsca.
W kategorii klas 1 – 5:
I miejsce – Zofia Siuda oraz Kinga Kruszyna
II miejsce – Lena Drewniak oraz Nikola Borowska
III miejsce – Wiktor Wyporkiewicz oraz Magdalena Ganowicz
W kategorii klas 6 – 8
I miejsce – Zofia Fic oraz Marceli Maciejewski
II miejsce – Aniela Nawrocka oraz Aleksandra Andrzejewska
III miejsce – Oliwer Malinowski.
Gratulacje należą się wszystkim uczestnikom konkursu, którzy włożyli bardzo dużo pracy w przygotowanie i zaprezentowanie pisanek. Podziękowania składamy nauczycielom – opiekunom, którzy zachęcili uczniów do wzięcia udziału w konkursie i służyli im fachowa pomocą.
Szkolny konkurs na „Baby i mazurki wielkanocne” również stał na bardzo wysokim poziomie. Wypieki wielkanocne były smaczne, pięknie udekorowane i oddawały charakter Świąt. Do konkursu zgłosiło się 15 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Jury w składzie: Anna Matczak-Gaj, Monika Kieliszak, Katarzyna Hryciuk i Elżbieta Sell wyłoniło zwycięzców w dwóch kategoriach: babki i mazurki.
Za najsmaczniejsze, najpiękniejsze uznano babki:
I miejsce – Julia Kunicka 2 tżiug – Zajączkowa babka wielkanocna
II miejsce – Kacper Kaźmierski 2 BSI – Babka pisakowa
III miejsce – Marta Woźniak 3 tżiug – Babka cytrynowa z lukrem.
W drugiej kategorii wybrano najsmaczniejsze i najpiękniej ozdobione mazurki:
I miejsce – Pola Pyzdrowska 2 tżiug – Mazurek hibiskowo – jogurtowy z czarną porzeczką
II miejsce – Natalia Olejniczak 2 BSI – Cytrynowy mazurek wielkanocny
III miejsce – Kamila Nowak 2 tżiug – Mazurek migdałowo – malinowy.
Organizator imprez Pani Elżbieta Sell gratuluje wszystkim uczniom, którzy przygotowali pisanki oraz słodkości i dziękuje za udział w konkursach. Konkursy wprowadziły wszystkich w świąteczny nastrój.