• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony 
  • Facebook :
  • 800px Facebook f logo 2019

„Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”

Projekt „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie” skierowany jest do uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa. Celem projektu jest lepsze dopasowywanie systemów kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy, ułatwianie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudnienia oraz tworzenia i rozwoju systemów uczenia się poprzez praktyczną naukę zawodu realizowaną w ścisłej współpracy z pracodawcami. Doskonalenie umiejętności praktycznych i poznawanie nowych jest najważniejszym elementem w kształceniu młodych adeptów w branży gastronomicznej i hotelarskiej w ZSEU w Żychlinie. Efektem realizowanego od 2019 roku projektu jest nowoczesne centrum gastronomiczne w którym uczniowie w roku szkolnym 2020/2021  doskonalili swoje umiejętności zawodowe na licznych kursach. Każdy uczeń mógł skorzystać z 4 kursów oraz z doradztwa zawodowego.  Zorganizowane zostały i przeprowadzone kursy: barman/kelner, barista, sommelier, serwis specjalny, kucharz, cukierniczy, dekoracji wyrobów cukierniczych, carving oraz aranżacji stołów z florystyką.  Kursy prowadzone były na bardzo wysokim poziomie i uczniowie mogli doskonalić swoje umiejętności lub zdobywać nowe pod okiem instruktorów. Wszystkie kursy były darmowe dla młodzieży, dzięki czemu mogli brać w nich udział uczniowie z rodzin o różnych możliwościach finansowych.

Projektem objętych zostało w drugiej edycji 63 uczniów. Młodzież wzięła również udział w warsztatach „Zaburzenia odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem” oraz „ Analiza i ocena jakości żywności i żywienia, technika i technologia produkcji potraw”. 

Obecnie 21 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa odbywa lub będzie odbywało staż zawodowy u pracodawców w naszym regionie, zgodnie z kierunkiem kształcenia i zainteresowaniem. 150 godzinny staż dla uczniów jest płatny i wynosi 1500,00 zł.

Projektem „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie” wsparci są również nauczyciele przedmiotów zawodowych.

W drugiej edycji jeden nauczyciel ukończył studia podyplomowe z psychodietetyki oraz pięciu nauczycieli kurs garnirowania i dekorowania potraw. Kolejne 2 kursy dla nauczycieli odbędą się w nowym roku szkolnym 2021/2022.

                Realizując wiele projektów Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie jest nowoczesną placówką oświatową z bogatą bazą dydaktyczną oraz wykształconą kadrą pedagogiczną. Dzięki temu uczniowie ZSEU osiągają sukcesy na licznych konkursach zawodowych, olimpiadach branżowych oraz podczas zdawania egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Uczniowie są chętnie przyjmowani na staże i praktyki przez pracodawców, zarówno w regionie, jak i w całej Polsce.

Elżbieta Sell – koordynator projektu

 20200705 12111220210124 10434920210313 10522420210515 104115 copy 1600x900IMG 20210131 WA0010IMG 20210621 WA0003

 

facebook

youtube

instagram
274225865 4983986018324116 7077637840486135471 n