• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony 
  • Facebook :
  • 800px Facebook f logo 2019

Projekty „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci są częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.

Szkoła nasza realizuje kolejny projekt: „Praktyka i kultura dla uczniów –międzynarodowa nauka zawodu. Koordynatorem projektu jest kierownik szkolenia praktycznego Jolanta Knapkiewicz.

Partnerem przyjmującym jest Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH, który odpowiada za zorganizowanie miejsc praktyk w Niemczech.

Opis projektu

Projekt skierowany jest do 28 uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Obsługi Turystycznej. Młodzież będzie odbywała praktyki w niemieckich przedsiębiorstwach gastronomicznych, pensjonatach i hotelach. Staże odbędą się w dwóch grupach (14 –osobowych) w 2014 roku.

Koszt projektu 280.000 zł

Cele projektu

  1. Poznanie funkcjonowania zakładów gastronomiczno – hotelarskich w Niemczech.

  2. Doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych, które w przyszłości zwiększą ich szanse na rynku pracy.

  3. Poszerzenie umiejętności komunikacji interpersonalnej.

  4. Przełamanie bariery językowej.

  5. Kulturowy aspekt projektu – uwrażliwienie młodzieży na piękno sztuki, muzyki, malarstwa.

Ogólny harmonogram projektu

– nabór uczniów do projektu i ich wybór przez komisję rekrutacyjną

– przygotowanie kulturowe, językowe i zawodowe uczestników projektu

–  wycieczka do Warszawy do hotelu The Westin oraz  muzeum F. Chopina

– realizacja praktyki w Niemczech w zakładach hotelowo – gastronomicznych

– zwiedzanie muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach

– wycieczka do Erfurtu

Terminy realizacji praktyk

I grupa – 24.10. do 21.11. 2014 r.

II grupa – 21.11. do 18.12. 2014 r.

Projekty „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci są częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.

Szkoła nasza realizuje projekt: „Wykształcony kulturowo gastronom, hotelarz i pracownik obsługi turystycznej”. Autorami projektu są: Elżbieta Sell i Ewelina Jankowska, a koordynatorem jest kierownik szkolenia praktycznego Jolanta Knapkiewicz.

Partnerem przyjmującym jest Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH, który odpowiada za zorganizowanie miejsc praktyk w Niemczech.

Opis projektu

Projekt skierowany jest do 28 uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Obsługi Turystycznej. Młodzież będzie odbywała praktyki w niemieckich przedsiębiorstwach gastronomicznych, pensjonatach i hotelach. Staże odbędą się w dwóch grupach (14 –osobowych) w 2013 roku.

Projekt trwa od 1.12.2012r. do 30.11.2013r. Koszt projektu 280.000 zł

Cele projektu

  1. Poznanie funkcjonowania zakładów gastronomiczno – hotelarskich w Niemczech.

  2. Doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych, które w przyszłości zwiększą ich szanse na rynku pracy.

  3. Poszerzenie umiejętności komunikacji interpersonalnej.

  4. Przełamanie bariery językowej.

  5. Kulturowy aspekt projektu – uwrażliwienie młodzieży na piękno sztuki, muzyki, malarstwa.

Ogólny harmonogram projektu

– nabór uczniów do projektu i ich wybór przez komisję rekrutacyjną

– przygotowanie kulturowe, językowe i zawodowe uczestników projektu

–  wycieczka do Warszawy do muzeum F. Chopina

– realizacja praktyki w Niemczech w zakładach hotelowo – gastronomicznych

– zwiedzanie Galerii Obrazów Starych Mistrzów w Dreźnie oraz muzeum Historyczne Zielone Sklepienie

– zwiedzanie muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach

– wycieczka do Erfurtu i Coburga

Miejsca praktyk w Niemczech  w Turyngii

  • Waldhotel – Rasthof Hubertus

  • Waldhotel Rennsteighöhe

  • Waldhotel „Feldbachtal„

  • Hotel Rennsteig Kur- und Touristik GmbH

  • Hotel Brauhaus zum Löwen

  • Göbel’s Hotel Quellenhof Bad Wildungen Göbel’s Hotel Management GmbH

  • Posthotel Rotenburg/Fulda GmbH & Co.KG

  • Göbel’s Hotel Aquavita GmbH & Co.KG

  • Waldhotel Berghof

  • Gasthof „Beckenhaus”

Terminy realizacji projektu

I grupa – 9.01. do 6.02. 2013 r.

II grupa – 01.07. do 29.07. 2013 r.

facebook

youtube

instagram
274225865 4983986018324116 7077637840486135471 n