Technikum Agrobiznesu
OPIS ZAWODU
Technik agrobiznesu prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz przetwórstwo żywności. Przygotowany jest także do prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze rolno-spożywczym, prowadzenia rachunkowości przedsiębiorstwa i rozliczeń podatkowych.
Technik agrobiznesu może prowadzić własną działalność gospodarczą jak również pracować w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, w urzędach i instytucjach służb rolnych. Zmiany demograficzne na wsi i konieczność zmiany pokoleń wiążą się również
z zapotrzebowaniem na osoby wykształcone, przedsiębiorcze i kreatywne, które będą prowadziły własne gospodarstwa i przedsiębiorstwa obsługujące rolnictwo z wykorzystaniem intensywnych technologii i rachunku ekonomicznego.
PRZEDMIOT ROZSZERZONY : biologia
PREDYSPOZYCJE
Do wykonywania zawodu technika agrobiznesu niezbędne są:
- samodzielność,
- kreatywność,
- zdolności negocjacyjne,
- zdolności organizacyjne,
- odpowiedzialność,
- komunikatywność,
- upór i konsekwencja w dążeniu do celu,
- odporność na stres
ZDOBYWANIE UMIEJĘTNOŚCI
W zawodzie Technik agrobiznesu nauczysz się:
- organizowania i wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą,
- obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem,
- prowadzenia marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych,
prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Chcesz wiedzieć więcej o Technikum Agrobiznesu, kliknij tutaj