• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony 
  • Facebook :
  • 800px Facebook f logo 2019

18 marca 2022 w centrum gastronomicznym uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję wziąć udział w projekcie kulinarnym "Stawiam na drób", którego celem było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. Szkolenie było podzielone na dwie części: część teoretyczną i część praktyczną.

W części praktycznej szef Marcin Budynek omówił różne gatunki mięsa drobiowego - występującego w Polsce, a także przedstawił prawidłowy rozbiór kurczaka, jednocześnie angażując uczniów. Natomiast dietetyk Judyta Szymkowiak przedstawiła zalety polskiego drobiu pod katem żywieniowym i dietetycznym. W części wykładowej wzięły udział klasy I i III TŻ, a po 1,5 godzinnym spotkaniu nadszedł czas na wdrożenie zdobytej wiedzy w praktyce. 

20 uczniów techniku żywienia pod okiem szefa Marcina Budynka, a także szefów Marcina Stelmaszyka i Andrzeja Gołąbka w pracowni gastronomicznej przygotowała kilkanaście dań z wykorzystaniem polskiego drobiu, min. kurczaka, kaczki czy przepiórki. Mnogość dodatków oraz wysokiej jakości polski drób jakie zapewniał organizator projektu Związek "Polskie mięso" spowodowały, że przygotowane potrawy podbiły serca i podniebienia młodych adeptów sztuki kulinarnej. Szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem i wiedzą oraz świetną organizacją pracy co dla młodych kucharzy było szczególnie ważną lekcją. 

 

 

 

facebook

youtube

instagram
274225865 4983986018324116 7077637840486135471 n