TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYM
OPIS ZAWODU
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla osób, które w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej. Kierunek ten przeznaczony jest dla tych, którzy lubią gotować, interesują się zdrową żywnością i poszukują nowych smaków oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód.
Rynek usług gastronomicznych jest bardzo dynamiczny, a konsumenci coraz częściej korzystają z profesjonalnego przygotowania imprez okolicznościowych. Dlatego zauważa się zwiększone zapotrzebowanie na nowe lokale gastronomiczne, a co za tym idzie będą się tworzyć nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.
PRZEDMIOT ROZSZERZONY : chemia
PREDYSPOZYCJE
Twoją pasją jest gotowanie?
Jesteś kreatywny i otwarty na nowości?
Potrafisz dobrze zorganizować swoją pracę?
Masz wyobraźnię i zmysł estetyczny?
TO ZAWÓD DLA CIEBIE!
ZDOBYWANIE UMIEJĘTNOŚCI
W 5 – letnim cyklu kształcenia nauczysz się:
- przygotowywać i wydawać dania,
- oceniać jakość produktów żywnościowych,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- planować i organizować żywienie i usługi gastronomiczne,
- wykonywać usługi gastronomiczne,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- układania i oceny jadłospisów,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
Nasi uczniowie uczą się również food designu, czyli artystycznego serwowania potraw, co wykorzystują podczas przygotowań do konkursów kulinarnych. Ponadto rozwijają się artystycznie podczas zajęć z carvingu – czyli tajskiej sztuki dekorowania potraw, w której mogą poszczycić się wieloma osiągnięciami. Wielu z uczniów zdobytą wiedzę podczas nauki wykorzystuje z sukcesami na olimpiadach przedmiotowych.
Chcesz wiedzieć więcej o Technikum Żywienia, kliknij tutaj