W ZSEU powstanie klasa akademicka w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Będą do niej uczęszczać uczniowie obecnej klasy II.
Celem projektu jest rozwijanie zainteresowań oraz nabycie przez uczestników wiedzy dotyczącej m.in.: żywienia człowieka zdrowego i chorego, biochemicznych podstaw żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, oceny stanu odżywiania oraz technologii przygotowania potraw dietetycznych. Program pozwoli także poznać ofertę edukacyjną Uczelni i ułatwi dokonanie wyboru ścieżki zawodowej uczniom, którzy wiążą swoją przyszłość z dietetyką. Uczniowie będą uczestniczyć w specjalnie dla nich przygotowanych prelekcjach, prezentacjach i wykładach, a także zajęciach laboratoryjnych, warsztatach, wykładach z zakresu właściwego dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, poza tym w wybranych zajęciach dla studentów i oczywiście w pracach studenckich kół naukowych. W przypadku podjęcia studiów na Wydział Nauk o Zdrowiu będą mieli możliwość zaliczenia wybranych przedmiotów.
Zdjęcia: Akademia Nauk Stosowanych w Koninie